Balat

Fener Rum Lisesi, görkemli yapısıyla Balat’a yüksekten baktığı gibi önünde duran insanı da ezmeye çalışan müthiş bir gölge. Rum Usta’larının Balat Mimari’sine yangınlardan sonra bıraktıkları en iyi işçilik olduğu söyleniyor. Özel okullar statüsünde eğitim veren bu okulun bir de ilköğretim bölümü bulunmaktaymış. Girişine bakan sokaktaki evler sanatçı ve mimarlar tarafından alınarak restore edilmişler. Sokağın oldukça dik olmasından dolayı neredeyse hiç araç geçmiyor diyebiliriz. Muazzam bir kot farkı arasında inşa edilmiş bir Rum Patrikhanesi ve ondan beslenen korunmuş evlerden oluşuyor diyebiliriz bu sokak için.

Tarlabaşı ile kıyasladığımızda göze çarpan temizlik ve özenli yenileme ara ara sekteye uğramakta. Mahalleliler bazı evlerin Rum Vakfına geçtiğini bazılarının ise Türk Vakıflarında kaldığını söylemekte. Bu bölgede bina kiralamak isteyen kişilerin bu vakıfların prosedürlerine uyması gerektiğini anlatıyorlar. Mahalle sakinleri mahallelerine yerleşen yeni insanlardan bir sıkıntı duymadıklarını fakat yoğunlaşan dizi çekimlerinin dar sokaklarda sıkıntı yarattığını söylemekteler.

Kıbrıs sorununun ülke içerisinde yansıması denebilir; Rum Halkının yaşadıkları yerleri terk etmesi. Balat’ da bu göçten nasibini almış. Asıl sahiplerini uğurlamış diyebiliriz. Bu halkın yerini farklı kesimden onlara karşıt farklı bir halk doldurmuştur. Bu resim bence o durumu anlatan resimlerden.