European Utility Week 2014

IMG_5587.JPG

IMG_5500.JPG

European Utility Week bu sene Amsterdam RAI fuar ve kongre merkezinde yapıldı. Öncesinde web sitesinden kayıt olup, adıma e-bilet hazırlamıştım. Teknolojik gelişmelerin, akıllı şehir ve evlerin, son geliştirilen elektronik sistemlerin; bir çok farklı ülkeden firma ve konuşmacının katılımıyla tanıtıldığı, fuar ve konferanslardan oluşan etkinlik 4-6 kasım tarihlerindeydi. Ana başlıklar grid ve yenilenebilir entegrasyon, akıllı evler, akıllı ölçüm/sayaçlar, enerji depolama, ICT ve bilgi yönetimi, yenilik merkezi idi. Akıllı şehirlerle ilgili bir konferansı dinledim. Stockholm Smart City projesi, Siemens markasının ürettiği akıllı sistemler, rüzgar türbinleri ile ilgili konuşmaları dinledim. Fuar alanını gezip ürünleri ve projeleri inceledim. Amsterdam smart home örnek evini gezmek için bu hafta randevu veremeyen ekibin standını buldum ve evde kullanılan akıllı sistemler hakkında bilgiler aldım. iHome uygulaması sayesinde evinizde kullandığınız her türlü elektronik sistemi uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Eve gelmeden panjurları açabiliyor, sıcaklığı ayarlayabiliyorsunuz.

IMG_5501.JPG

IMG_5511.JPG

IMG_5529.JPGUtility week 2014 uygulamasını telefonuma indirdiğim için aradığım standları ve o an nerede hangi konuşmacı ne hakkında konuşuyor sorularıma cevaplarımı kolaylıkla bulabildim. Ayrıca fuar alanının heryerinde kullanabileceğiniz ücretsiz internet mevcut.

IMG_5547.JPG

IMG_5548.JPGTürkiye’den Başarsoft ve ICSG 2015 standlarını gördüm. Başarsoft’un yetkilileri yabancı firmalarla işbirliği içinde olduklarından ve Türk Telekom, Kcetaş, ALBtelecom, Bursagaz gibi projelerini tanıttıklarını söyledi.

IMG_5531.JPG

IMG_5973.JPG

29-30 eylül 2015 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Grid Kongre ve Fuarı (ICSG 2015)nın tanıtımları yapılıyordu. Standı görmeden önce üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı olan broşürleri gördüm ve bir an şüpheye düşüp tekrar baktım. Doğru görmüştüm ve bahsettiğim kongrenin tanıtım broşürünün kapağındaki tek görsel kendisiydi. Ülke olarak akıllı sistemlerle alakalı bir etkinliğin tanıtımının neden cumhurbaşkanı üzerinden yapıldığı konusunda bir fikrim yok ama yine de böyle bir fuarda adımızın geçmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum. Hatta bence Avrupadan bir çok konuşmacının ve firmanın olduğu böyle kapsamlı bir ortamda keşke daha fazla Türk oluşumlar bulunsaydı. ICSG yetkilileri benimle ilgilendiler ve 2015’teki etkinlik için Türkiye’de birçok kurum, üniversite ve kişilerle bağlantı kurma aşamasında olduklarından bahsettiler. Ama mimarlık alanında kimseyle iletişime geçmemişler. Ben mimarların da altyapı sistemleri ve akıllı ev sistemleri gibi konuların tanıtılıp tartılaşacağı ortamın mimarların da ortak olabileceği bir ortam olduğunu bahsettim. Bunun üzerine not alıp İTÜ ile iletişime geçeceklerini söylediler.

IMG_5572.JPG

IMG_5551.JPG

IMG_5538.JPG