Japonya Seyahati İçin Bilgiler

Japonya farklı özellikleri ve sistemleri olan bir ülke ve bu ülkeye gidecek turistlerin gitmeden önce dikkat etmesi gereken ve orada bilmesi gereken bazı ayrıntılar var. Seyahat etmeyi düşünenler için bu bilgileri paylaşmak istedim.

Bu yazıda gitmeden önce yapılması gereken bazı işlemlerden bahsetmek istiyorum:

  • Öncelikle seyahat tarihini planlarken “Golden Week” ten kaçınmanız gerekiyor. Golden Week birkaç ulusal bayramın ardarda geldiği hafta ve Japonya’daki en uzun resmi tatil dönemi. Bu yüzden oteller, ulaşım araçları, her yer dolu oluyor ve bir turist olarak gitmek çok zorlaşıyor. Golden Week 29 Nisan’da başlıyor ve etkileri 8 Mayıs’a kadar sürebiliyor.
  • Japonya 3 aya kadar olan turistik ziyaretler için vize istemiyor, bu yüzden vize işlemlerine gerek yok. Ama oraya gittiğinizde pasaport görevlisinin “Neden geldiniz?”, “Ne kadar kalacaksınız?”, “Ne kadar paranız var?” gibi sorularına mantıklı cevaplar verilmesi gerekiyor, yoksa vize istememelerine rağmen ülkelerine almayıp geri gönderebiliyorlar. Bu riski azaltmak için otel rezervasyonlarını önceden yapmakta ve çıktılarını almakta fayda var. Bu arada Japonya’da konaklama için yaklaşık %10 oranında vergi alınıyor, otel rezervasyonu yaparken verginin eklenmiş olduğu fiyata anlaştığınıza emin olun.
  • Türkiye’ye uzak mesafede olduğundan uçak bileti önemli bir gider. Şişirilmiş uçak bileti fiyatlarıyla karşılaşmamak için bileti gitmeden 1-2 ay önceden almak mantıklı bir çözüm. Türk Hava Yolları’nın Tokyo, Osaka, Fukuoka, Nagoya, Sapporo ve Okinawa’ya direkt uçuşları var ama yolculuk süresinden çok bütçeyi düşünenler için aktarmalı uçuşlar en mantıklı seçenek. Direkt uçuşlar yaklaşık 11 saat sürüyor, aktarmalı uçuşlar da 14 saatten başlıyor.

Uçuşları karşılaştırmak için:

http://www.skyscanner.com.tr/

https://www.tavport.com/

  • Japonya’da şehirler arası ulaşım için en etkili seçenek hızlı tren (Shinkansen). Normalde bilet fiyatları pahalı olan hızlı trene turistler için olan Japan Rail Pass’ı alarak daha uygun bir fiyata binebiliyorsunuz. Süreye göre farklı seçenekleri olan JR Pass’ın turistler için en uygun olanı 1 haftalık Ordinary Pass. JR Pass sahipleri hiçbir durakta durmadan giden Nozomi hariç diğer bütün hızlı trenlere sınırsız olarak binebiliyor. Ayrıca JR’in işlettiği şehir içi metro hatlarını da ücretsiz olarak kullanabiliyor (Şehirlerdeki bütün metro hatları JR tarafından işletilmiyor, farklı şirketler var). Burada dikkat etmeniz gereken JR Pass’ı Japonya’ya GİTMEDEN ÖNCE almanız. Ülkeye giriş yaptıktan sonra turist bile olsanız hiçbir şekilde satın alamıyorsunuz. JR Pass’ı Türkiye’de satan yetkili tek bir acente var ve ondan kolaylıkla bilet değişim formunuzu temin edebiliyorsunuz. Japonya’ya giriş yaptıktan sonra değişim noktalarından birinde bilet değişim formunuzu teslim edip pasaportunuzdaki turist vizenizi göstererek gerçek JR Pass’ı alabiliyorsunuz.

Japan Rail Pass hakkında bilgi almak ve satın almak için:

http://his-japanrailpass.com/eng/en001.html

  • Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise iletişim. Eğer oraya gittiğinizde kendi operatörünüzü kullanmak istiyorsanız oldukça pahalıya gelecektir. Genelde operatörlerin yurtdışı kampanyaları da Japonya’yı kapsamamaktadır. Çoğu ülkeye gidildiğinde yapılan yeni SIM Card alma durumu Japonya için uygun değildir çünkü telefon şebekesi GSM’i desteklememektedir ve bu yüzden alınan SIM Card ülkemizde satılan çoğu cep telefonu modelinde çalışmayacaktır ve çalışsa bile çok pahalıya gelecektir. Bunun için bir çözüm içindeki SIM Card ile birlikte telefon kiralamaktır ve yaygın bir yöntemdir, ama yine de internete girmek veya telefonu yoğun kullanmak isteyenler için pahalıya gelmektedir. En etkili yöntem ise Mi-fi denilen Wi-fi yayan ve aynı anda birkaç kişinin kullanabilmesini sağlayan taşınabilir cihazlardan kiralamaktır. Bu cihazlar aksesuarları ile birlikte paketlenir ve kişinin Japonya’da ulaşmasını istediği adrese postalanır. Japonya’ya gidildiği gibi kullanılmak isteniyorsa gitmeden önce sipariş verilmeli ve havaalanında veya otelde teslim alınmalıdır. Kullanım süresi bittikten sonra da yine paketiyle birlikte bu noktalara teslim edilebilir veya herhangi bir posta kutusuna bırakılabilir, dönüş adresi paketin üstünde yazılı olarak gelmektedir. Çekim alanı en iyi olan operatör NTT Docomo. Cihazı alırken cihazın bu operatörü veya iyi çeken başka bir operatörü kullanıyor olmasına dikkat edilmelidir. Yoksa internette kesintiler yaşanmaktadır.

İnternet ve telefon hakkında bilgi almak için:

http://www.globaladvancedcomm.com/

http://www.pupuru.com/en/

https://www.nttdocomo.co.jp/english/

  • Elektrik de dikkat edilmesi gereken konulardan birisi. Japonya’da hem priz girişleri farklı hem de kullanılan voltaj ve hertz değerleri değişiklik gösteriyor. Bu yüzden cihazlarınızın zarar görmemesi için gitmeden önce cihazlarınızın adaptörlerinin üzerinde yazan değer aralıklarını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer gerekiyorsa gitmeden önce farklı adaptör veya dönüştürücü almanız gerekiyor. Priz adaptörünü ise isterseniz Türkiye’den satın alabilirsiniz, isterseniz de Japonya’dan. Çoğu hotel turistler için kalış süresince ücretsiz olarak priz adaptörü temin ediyor.

Sorularınız varsa veya düzeltmek/eklemek istediğiniz bilgiler olursa buraya yazabilirsiniz. Japonya’ya Seyahat ile ilgili bilgileri aklıma geldikçe ve vakit buldukça paylaşmaya devam edeceğim.