[2] Son 20 gün!

output_dInVZtMerhabalar!
 
İlk yazıdan bu yana geçen bir ay içerisinde uzun ve detaylı araştırmalar içerisine daldım. Standart ve ‘temiz’ bir Avrupa kentinin neredeyse sıfır politika kaygılı ve çabuk ‘sindirilen’ yeni projelerini araştırmaktan çok daha öte bir durumla karşı karşıya olduğumun farkına vardım. E haliyle 10 gün bu şoku atlattım, çevremdekilere anlatıp ‘Bak nereye gidiyorum!’ları tükettim. Kalan günlerde de araştırmalara dalıp uçak ve konaklama işlerimi hallettim.
 
Ve kaldı 20 gün! 20 Haziran günü Rio de Janeiro’ya doğru yola çıkıyorum. Arkadaşım Bengüsu – kendisi daha önce bir süre Rio’da yaşadı – ile birlikte rotamı yeniden çizdik. Harita üzerine işledikten ve bir rehber haline getirdikten sonra da burada paylaşacağım elbet. Where is Waldo? gibi takip edebileceğinizi umuyorum.
 
Uzatmayacağım, paragraflar dolu bilgi yüklemesi de yapmayacağım elbet.  İstediğiniz her şeyi benim gibi internette bulabilirsiniz. Sanırım benim yapmam gereken şey size yani bir kanal açmak. ‘Araştırma boyunca neler okudum, nelerin etkisinde Rio’ya doğru yola çıkacağım?’ sorularının cevaplarını bilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Merak edenler için “Ne buldum, ne okudum, ne biliyorum ve ne araştırıyorum?” linklerini paylaşacağım sizle, ufak açıklamalarla.
 
Öncelikle, Brezilya’nın havası suyu kültürünü bilmem ama politik durumları oldukça benzer! Araştırma meselem ‘Olimpiyatlar ile birlikte kente yapılan müdahalelerin öncesi, müdahale anları ve müdahale sonrası durumları’ olduğu için hiçbir mimari veya kentsel girdiyi-çıktıyı politikadan bağımsız düşünemem. Bu ‘üstbilgi‘ tüm kenti şekillendiriyor bildiğiniz gibi. Haliyle ülkenin omurgasını komple değiştiren veya değiştirecek olan meseleler dönüyor. 
 
[1] “Oh Brezilya’ya gidiyosun, sıcak, mis gibi sahiller, futboool!” diyenler ve kısa Facebook videolarını sevenler için geliyor ilk link. Brezilya’nın bugününe dair iyi bir özet. Açıklamama gerek yok, kendisini çok iyi anlatıyor. 
“What’s going on in Brazil?”

What the Hell Is Happening in Brazil?

Is a corruption scandal putting Brazil's democracy at risk just months before the Olympics?

AJ+ paylaştı: 24 Mart 2016 Perşembe

 
[2] Peki nedir bu politik çalkalanmalar?
Aslında durum bayağı kritik. Seçilen bir cumhurbaşkanı yolsuzluk iddiaları ile görevden alınıyor. Kendisinin adı Dilma Rousseff. Luisa’nın anlattıkları dolayısıyla bizim ülkedeki karşılığını bulabiliyorum tabi. Ancak yazı tarafsız olsun istiyorum, bu nedenle Dilma’nın indirilmesini ‘dolaylı’ olarak sağlayan ve yerine geçecek olan kişinin kendisinden 42 yaş küçük bir kadınla evli, ırkçı, muhafazakar, cinsiyetçi ve homofobik söylemleri ile ünlü bir insan olmasının bizim ülkedeki karşılığını bulmama rağmen, söylemiyorum. Söylemeyeceğim.
 
Buyrunuz, hem türkçe NTV haberi, hem de The Washington Post haberi;
 
“Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff görevden alındı”
 
“Brazil’s first female president to be replaced by a man whose wife is 42 years younger than he” 
 
ve BONUS! “Halk ne diyor?” linki;
 
[3] Peki bu politik sarsıntılar ülkede ne gibi değişiklikler yapacak? diye düşünüyordum. Önce bir durdum. “Bu Rio nasıl bir şehirmiş, nasıl büyümüş de bugünkü haline gelmiş, önce buna bakmam lazım.” dedim. 
Sonra da bunu buldum;
Süpersonik bir proje. http://imaginerio.org/
 
“A Digital Dive Into Rio de Janeiro’s Past
A Rice University mapping project seeks to illustrate “the social and urban evolution” of the city since its birth.” 
 
[4] Olimpiyatlar da yaklaşıyor. Politikanın gündemde aldığı yer olimpiyatların hakkından yiyor gibi hissediyorum. Zira ne kadar bakarsam da olimpiyatların kentteki değişimlerine dair ‘çok az’ veri bulabiliyorum. Belki süreçler bizdeki gibi üstü kapalı ilerliyordur. Gidip göreceğiz. Bugünkü değişikliklere ulaşmak zor ama önceki verilere ulaşmak pek zor olmadı. Yani aslında tabi ki zor oldu, ancak tek sebebi Portekizce bilmiyor olmam.
Burada da Luisa devreye girdi.
 
Burası Rio de Janeiro’da 2007’de gerçekleşen The Pan American Games kapsamında atletler için inşa edilen dev bir condominium. İsmi “Vila do Pan“. Büyükçe bir bataklığa inşa edilen bu binaların kullanılmayan kısımları şuan sanırım yalnızca fotoğrafçıları mutlu edecektir. Parça parça dökülüyor, yıkılmak üzere.
Tabi bu bir gelenek. Her olimpiyattan sonra “Hayalet Yapılar” meselesi de gündeme gelir. Google’a yazdığınız anda liste önünüzde sayılır, o yüzden burayı hızlı geçiyorum. 
 
Enteresan, ama Booking‘te de var Vila do Pan. Konaklanabilen yerleri de var, fiyatı da ortalama.
[Link koymadım çünkü linkin uzunluğu 3 paragraf. Merak edenlerin www.booking.com‘a ‘Vila do Pan’ yazması yeterli.] 
 
“Prefeitura conserta ruas da Vila do Pan, mas garagens estão afundando”
 
[5] E bizde de yok mu? VAR! Olmaz mı?
Onlarda olur da biz eksik kalır mıyız? Bizim de mis gibi, bomboş bir F1 pistimiz var Kurtköy’de. Zamanında Formula 1 araçlarının toz attığı yer şuan 2. el oto pazarı. Mantıklı mı? Bence mantıklı. Daha iyi bir şey olabilir miydi? Evet. Hiç olmasa da mı iyiydi? E tabi.
 
“Formula 1 pisti ikinci el oto pazarı oluyor!”
 
 
Olimpiyatlar ve olimpiyatlar çerçevesinde yapılan müdahaleler kapsamında ‘şaka gibi’ haberler var elimde. Genelde Luisa’nın bana “İnanabiliyor musun!” dediği, benim de “Tabi ki inanabiliyorum, çünkü İstanbul’da yaşıyorum.” dediğim haberler.
Galataport meselesini dert edenlerin ilgisini çekecek bir kaç gelişme de var, İstanbul’daki sürecin çok benzerinin finaline dair. Ayrıca kente olimpiyatlar çerçevesinde yapılan müdahalelerin nasıl “patladığına” dair de birkaç trajikomik haber de var. Ama hepsini 1 yazıya sığdırmak olmaz.
 
Bunlara bir bakın derim. Seyahat sürecini her yönüyle takip edebilmek adına bir göz atmak iyi olabilir. Genel çerçeveyi çizmek ve atmosferi anlamak için faydalı olabilir. 3. yazımı da harita üzerinde rotamı işlemiş bir şekilde paylaşırsam yapılan müdahalelerin kent içindeki konumlarını görmek ve İstanbul üzerinden bazı ortak noktalar bulmak, meseleleri daha iyi anlamak açısından çok faydalı olabilir. 
 
Siz bu meseleleri okurken ben de harita üzerinde çalışmaya başlayayım.
 
[*] Bonus link: Besin meraklıları için gelsin. Tabi ki içeceğim. https://en.wikipedia.org/wiki/Caipirinha
 
3. yazıyı bekleyin. Her zaman, her konuda önerilere açığım. Siz benden haber beklerken ben de sizlerden haber bekliyor olacağım. 
Son 20 gün.
 
Herkese sevgiler.
Atıl.