[3]Klima Krallığı

4.günün yağmurlu bir öğle vaktinden selamlar!

3.gün genel olarak fazlaca tedirginlik hissettiğim bir gündü. Hatta öyle tedirgin oldum ki, hostele gelince kendimi korkunç bitkin ve yorgun hissettim. Sürekli olarak tetikte olma hali beni fazlaca yormuş. Paylaşımlarım bu sebeple biraz gecikti.
Yorucu bir perşembeydi.

Olimpiyatların kent merkezi üzerinde etkileri olacağını düşünerek seyahat programıma
2 günlük Lapa & Centro bölgelerini eklemiştim. Dün de Cinelandia meydanından itibaren merkezi ve Lapa’yı gezmeye başladım. Cinelandia önemli bölgelerden biri, büyük bir buluşma noktası. Rio’nun en değerli sayılabilecek binalarından birinin, Theatro Municipal’in önündeki meydan.

Daha önce sizlere Porto Maravilha’dan bahsetmiştim, şu Galataport benzeri liman dönüşüm projesi. Aslında Porto Maravilha’ya ayrı bir gün ayırdığım için onunla ilgili gelişmeler görmeyi pek beklemiyordum ama Porto Maravilha tahmin ettiğimden de geniş bir alana yayılmış. Kuzeydeki limanın merkez ile bağlantısını kuvvetlendirmek açısından Cinelandia ve çevresi yayalaştırılmış, tramvay hattı döşenmiş ve sokaklar yenilenmiş.
Tabi, sadece bir kısmı.

Ben şaşırdım. Yani şaşırtıcı derecede iyi ve yerinde bir karar olmuş. Güzel, değerli kamusal alanlar oluşmuş. Dev binaların arasında sadece yayalar için ayrılan yeşil ve iyi tasarlanmış bölgeler olduğunu görmek güzeldi.

Bu nedenle bu bölge olimpiyatlara hazır. Maravilha bölgesindeki yeni ve lüks otellerde konaklayacak yolcular da tramvayı kullanarak bu bölgeye gelebilecekler. Yani iş pek bizdeki gibi bir Taksim yayalaştırması değil buradaki. Çevredeki tarihi binalar da restorasyona girmiş ancak onlar da pek yetişecek gibi durmuyor. 1 ay kaldı, diyebiliriz.

Hatta bu da, insanlara orada yeni bir tramvay hattı olduğunu ve yürürken dikkat etmeleri gerektiğini anlatan ayaklı bir kamu spotu.


Ancak merkez Cinelandia meydanının çevresindeki tüm sokaklar dev şantiye alanları.
Rayları döşeyen firma ile tramvayı üreten firma iki farklı firma. Raylar döşendikten sonra tramvay yerleştirilmeye çalışılmış, ancak büyük matematik hataları nedeniyle trenler yerine oturmamış. Bu yüzden rayların hepsi sökülmüş, şu anda yenileri inşa ediliyor.
Ancak sürekli (abartmıyorum, sürekli) bir toz mevcut gökyüzünde. Binaların da cepheleri yenileniyor gibi. Hükümet destekli olduğunu sanmıyorum ancak bazı otellerin ve restaurantların turistleri hedeflediği belli. 1 ay içinde bitebilecek bir süreç olduğunu sanmıyorum, sokaklar derbeder halde.

Ama dinamikler enteresan. Lego gibi düşünün. Birileri (!) sürekli oyunu değiştiriyor, oyuncular da yapması gerekenleri yapmaya çalışıyor. Her gün ayrı bir serüven. Her gün aynı ofise gitmek zorundasınız, ancak bir gün yürüyerek ulaşabilirken öbür gün yürüdüğünüz yolda dev bir kazı olabiliyor. Yeni yol bulmak bir Riolu olarak sizin göreviniz!

Sanki alt kotlar mahşer yeri gibi, ama üst kotlarda hayat gayet yolunda.:)

Bu arada, merkezdeki mimariyi canlı görmek çok hoşuma gitti. En sevdiğim filmlerden biri Medianeras’tır. Arjantin yapımı bir film. Aynı mimarinin içinden yürümek çok keyifliydi. Ancak yürürken toz soluyacağımı hiç hayal etmemiştim.

Sokaklar tehlikeli. Maalesef sürekli fotoğraf çekemiyorum, buradaki arkadaşlarım tek başıma olduğum için telefonumu sürekli çıkarıp fotoğraf çekmemem gerektiği konusunda beni uyarıyorlar. Ancak merak etmeyiniz efendim, sürekli çiziyorum.

Bugün buralardayım, hafif dinlenmeli ve sakin bir gün geçirmek istiyorum. Botafogo bölgesinde turlayacağım, bir coffee shop’ta oturup camından dışarıyı izlemek istiyorum. Belki bir timelapse çekerim.

Şimdilik böyle. Sevgiler!

PS: Korkmayın, olimpiyat seramonisinden kaçan jaguar bana ulaşamadan öldürülmüş. Ama bu kesin dış güçlerin oyunu. Zamanlama manidar. Neden bir başka zaman değil de şimdi kaçıyor bu jaguar!? Boyun eğmeyeceğim. Bu da ha baş lan gıç, müücaadeleyee dee vam.