Eski Gezgin’lerden İpuçları – Erenalp Saltık

2015’te Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı dolayısıyla “Anma Mekanları” temasıyla yapılan Seyahat Bursu’nun kazananı Erenalp Saltık oldu.

25 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında II. Dünya Savaşı’nın izlerini Japonya’da süren Erenalp, gezi rotası olarak atom bombasının büyük yıkıma uğrattığı kentler Hiroşima ve Nagazaki’yi seçti. Bir haftalık seyahati süresince savaş sonrası “barış” temasıyla öne çıkan anıtları ve anma mekanlarını inceleyen Erenalp aynı zamanda bu kentlerin nasıl yeniden yapılandığını da gözlemleyerek deneyimlerini Arkitera Seyahat Bursu sitesinden ve sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Bir Haftalık Gezisi Boyunca Erenalp Neler Yaptı?

25 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkan Erenalp, 2. Dünya Savaşı’nda atom bombası atılan iki kent Hiroshima ve Nagasaki’deki, ayrıca savaşta büyük yıkıma uğrayan Tokyo’daki anma mekanlarını ziyaret etti. Aynı zamanda savaştan sonra tekrar yapılanan bu şehirlerin günümüzle ve geçmişle ilişkilerini, şehir organizasyonlarını ve modern mimari eserlerini de inceleyen Erenalp’in ilk durağı Hiroşima oldu.

Hiroshima – Genbaku Dome

 

Yushukan

Hiroşima’da geçirdiği 2 gün boyunca Genbaku Dome, Peace Clock Tower, Hill of Hope gibi anma mekanlarını ziyaret eden Erenalp, Hiroşima’nın ardından Nagazaki’ye geçti. Buradaki üç günlük turu boyunca da Atomic Bomb Museum, Urakami Cathedral, World Peace Symbols Zone gibi birçok mekanı inceledikten sonra son durağı Tokyo oldu. Üç gün boyunca Tokyo’daki kentsel gelişimi ve mimarlık üretimini inceleyen Erenalp, kentteki hafıza mekanlarını gezmenin yanı sıra Kenzo Tange, Toyo Ito, Tadao Ando gibi usta Japon mimarlar ve OMA, Jean Nouvel, MVRDV gibi kentte yapısı bulunan tanınmış ekiplerin projelerini de ele aldı. Erenalp’in seyahati 4 Haziran’da sona erdi.

Shukkeien Garden
Remembrance Hall

Erenalp’in bursu kazanmasını sağlayan rota sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.
Erenalp Saltık’ın gezisine dair detaylı bilgilere ise buradan ulaşabilirsiniz.