Urbz.net ve Dharavi

Geldiğim günden beri İstanbul’da urbzmshup atölyesi dolayısıyla tanıştığım (atölyeye katılamamıştım ama ilk gün onları karşılamam sırasında tanismistik), Rahul ve Mathias ile buluşmaya çalışıyorum. Sonunda denk getirebilirdik onlar Goa’dalardı. Goa neresi diyen düşünenler Orhan Pamuk’un Goa sahilindeki fotograflarından hatirlayabilirler. Rahul ve Mathias urbanology ve urbz icin çalışıyorlar, aslında ikisi de büyük parçası bu projelerin. Urbz- user generated cities- mottosuyla çeşitli sehirlerde atölyeler düzenliyor, araştırmalar yapıyor. Bir de Dharavi içerisinde bir ofisleri varmış, burda cocuklara çeşitli egitimler veriliyormuş. Mumbai hakkında konuşurken büyük yatırımcıların yerel insanlarla is birliği yapmadan çalıştığından bahsettiler, bu yatırımların iç pazara dönüşü olmuyormuş. Geçen gün bahsettigim çiçek pazarını ve etrafında yeni binaları soruyorum, ben uzaktan biri olarak bunu soylulaştırma olarak değerlendirmiştim ama Mathias bunun gercek bir soylulaştırma olmadığını, bu yeni binaların yapım kalitelerinin çok düşük olduğunu, 4-5 seneye yeni yerlerin de şimdiki yerlere dönüşeceğini söylüyor. Bu arada bunları konuşurken, salaş bir Çin lokantasındayız, ortam loş, tadını sevdiğim ama ismini aklımda tutamadığım atıştıramalık seyler yiyorum. Konu Türkiye’ye donüyor, son geldiklerinde konuştukları entellektüel kisilerin yönetimden memnun olmadıgını söylüyorlar. Ben de anlatıyorum neler olup neler bittiğini, peki sol ne durumdaya geliyor konu. Kendilerini sol diye tanımlayanların o kadar sol olmadıgını söylüyorum, bizde de oyle diyorlarlar. Sonra konu Orhan Pamuk, diğer meseleler derken uzayıp gidiyor.

Bu arada Goa’daki ofisleri aynı zamanda bir -residency- imiş. Çalışma ve konaklama alanları varmış, isteyenler bizimle iletişime geçip, burda bizimle beraber çalışabilirler diyorlar.

Sonra bana urbz ofisi tarif ediyorlar. Tamam anladım diyorum ama yine de kayboluyorum, ne gps” ne harita bir işe yarıyor ben de iyi bari kaybolayım burda diyip Dharavi’nin icine dalıyorum, bir yandan ezan okunuyor, insanlar cuma namazı kılıyor. Videosu da var o da artık aksama

20110813-065111.jpg

20110813-065131.jpg

20110813-065137.jpg

20110813-065149.jpg