Amsterdam ArenA

IMG_4910.JPG

Amsterdam Smart City platformu ve belediyenin ortak gerçekleştirdiği projelerden biri olan Amsterdam ArenA’nın akıllı bir stadyum haline getirilmesi 2015 yılında tamamlanacak. Ve ilk karbon salınımsız akıllı stadyum olacak. Stadyum yapılan iyileştirme ve yenileme çalışmaları sayesinde daha ekolojik ve enerji tasarruflu hale getirilmiş. Arenanın çeşitli yerlerine yerleştirilen tabletler ve ekranlar sayesinde ziyaretçiler maçlar hakkında ve arena hakkında detaylı bilgi alması gibi teknolojik detaylar da eklenmiş. Arenayı kendim deneyimleyebilmek için seyahat bursu kapsamında Ajax- FC Dordrecht maçına e-bilet almıştık. 1 kasım cumartesi günü maçtan önce stadyuma gittim, adıma düzenlenmiş biletimi ve hediye Ajax atkımı aldım. Arenanın web sitesinden kolaylıkla e-bilet almanız ve maçtan hemen önce gişeden adınıza bastırılmış bilete ulaşmanız çok kolay.

IMG_4892.JPG

Stadyum tren ve metro istasyonunun hemen yanında ve bir alışveriş merkezine bitişik durumda konumlanıyor. Hatta o kadar bir aradalar ki sanki stadyum; çevresindeki binalar arasına sıkışmış, onların içinden fırlayan bir yaratıkmış gibi. Stadyumun çok sayıda girişi olduğu için hiç sıra beklemeden içeri girdim. İçeri sokmanızın yasak olduğu şeyler yakıcı/kesici aletler, alkol ve her türlü içecek madde. Benim yerim uzun kenarda ve en arka sıradaydı ( tribün kültürüm olmadığı için teknik ismini bilmiyorum 🙂 ). Cam bir tüpün içinde yürüyen merdivenle üst kata yönlendirildik. Her yerde sizi bir stad görevlisi karşılıyor selam veriyor ve iyi seyirler diliyor. Görevliler o kadar şık ve kibar ki kendinizi maça değil opera izlemeye gidiyor hissediyorsunuz. Maç esnasında da öyle hissediyorsunuz çünkü hollandalı taraftarlar çok sakin. Ajax maçı 4-0 kazanmasına rağmen aşırı bir sevinç tepkisi vermediler. Bunu gayet olağan karşılayıp alkışlayıp,biraz slogan atıp sakinliklerine geri döndüler. Belki yeterince önemli bir maç değildi ya da ben sakinlerine denk geldim bilmiyorum ama daha öncede holigan bir hollandalıyla karşılaşmadım hiç. Maç esnasında yangın çıkarmak ve oyuncuların kafasına bişeyler atmak gibi alışkanlıkları yok en azından.

IMG_4875.JPG

Statta ücretsiz internetiniz de var. Maç esnasında bir yandan fotoğraf çekerken bir yandan ipadden tweet atıp instagrama video yüklüyordum. Yanımdaki insanlar maça ne amaçla geldiğimi pek anlayamadılar. Boynunda Ajax atkısıyla hollandalılar arasında gollere pek tepki vermeyen ama futbolcular yerine stadın fotoğrafını çeken garip bir kızdım. 🙂 ilk defa bir stadda hiç üşümedim. Ben aksi duruma kendimi koşullamış ve en kalın kıyafetlerimi giymiştim ama sıcaktan kabanımı çıkarmak zorunda kaldım. Stadın üstü açık olmasına rağmen rüzgarı almıyordu ve yalıtımı iyi yapılmıştı. Maç sonunda stadın boşaltılması da vakit almadı. Tren istasyonunun hemen yanında olduğu için ulaşımınız da kolay.

Maç olmayan günlerde arenada ücretsiz turlar düzenleniyor. Vaktim olursa daha detaylı incelemek ve sorular sorabilmek için tekrar gitmeyi planlıyorum.

IMG_4893.JPG</