Yerel Kaynakları Koruyan Öğrenci Projeleri Ödüllendirildi

Bu sene de Geberit sponsorluğunda düzenlediğimiz @Arkitera Seyahat Bursu’nun teması “Doğal Kaynakların Korunması için Teknoloji” olarak belirlendi. Bu senenin temasıyla ilgili içerikleri  derlemeye devam ediyoruz.

2021 RSA Öğrenci Tasarım Ödülleri’nin bir parçası olan “Yeni Bir Yaprak” yarışmasını kazanan projeler arasında; biyolojik olarak çözülebilen bitki saksısı, sürdürülebilir bir ahşap mobilya serisi ve geri dönüştürülmüş demirhindi kabuklarından yapılmış bir ürün yer alıyor.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik faaliyeti teşvik etmek için “yerel ormanlık alan kaynaklarını” kullanma konusunda geliştirilecek fikirler için bir ödül olarak oluşturulan “Yeni Bir Yaprak”, Royal Society tarafından düzenlenen 2021 RSA Öğrenci Tasarım Ödülleri içinde öne çıkan bir bölüm oldu. Woodland Heritage’ın desteğiyle ödüllü mobilya tasarımcısı John Makepeace’in sponsorluğunda verilen ödülün kazananları açıklandı.

Her ikisi de tasarım öğrencisi olan iki kazanan arasında paylaştırılan ödülün sahipleri; Cornwall’da yerel olarak yetiştirilen ve üretilen sürdürülebilir kereste serisi “Raw Furniture” projesi ile Harry Peck ve bir ağaç hastalığı olan Phytophthora Ramorum’a çözüm olarak üretilen, dönüştürülmüş atıklardan yapılan ve biyolojik olarak parçalanabilen bitki saksısı “Potium” projesi ile Marianna Lordou oldu. Kazanan tasarımlar, sürdürülebilirlik, tasarım ve yerel kaynakların (özellikle ormanların) korunması konusundaki yaklaşımlarıyla jüriyi etkiledi.

Ürün tasarımı öğrencisi Zil Shah, atılmış demirhindi kabukları ve tohumlarından yapılmış sürdürülebilir bir malzeme alternatifi olan IMLI projesi ile özel ödül kazandı. Moda perakendesinde tek kullanımlık askılardan kaynaklanan atıkları azaltmayı amaçlayan bir organik giysi askısı olan bu proje aynı zamanda küçük orman ürünlerinin yetiştirilmesiyle ilgili zorluklar hakkında farkındalık yaratmayı da amaçlıyor.

RSA Öğrenci Tasarım Ödülü olan 2.000 £ değerinde nakit para ödülü 2 kazanan arasından paylaşılacak.