John Berger Olmak Atölye Duyurusu

Merhabalar! Geberit sponsorluğundaki Arkitera Seyahat Bursu 2020 kapsamında düzenlenecek ilk faaliyetlerimiz olarak sizlerle atölye duyurularımızı paylaşmak isteriz.

Daha önce yazılmış şeyleri yeniden yazmak yerine o yazılanları tekrar göz önüne getirmek, canlandırmak, ama bunu yaparken de etrafında dolaşmak, aralarında uçurumlar olduğu sanılan unsurlar arası bağları her birlikte keşfetmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda ilk bakışta ilgili veya bir yapı oluşturur görünmeyen parçaların birbirlerini etkileyerek aralarındaki bağların araştırılması yoluyla yeni ve belki üst bir oluşa evrilmesini hep birlikte deneyimleyeceğiz! Bu yolla da konuşagelmekte olduğumuz unsurlar arasında henüz keşfedilmemiş bağları belki hep birlikte ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. 16 Eylül ve 18 Eylül’de gerçekleşecek olan atölyelerimizde de, 21- 25 Eylül haftasında gerçek leşecek olan canlı yayın içeriklerimize bol bol atıfta bulunacağımızı da öngörmekteyiz.

 

Yaşadığımız kentlerde hepimiz her gün yüzlerce reklam imgesi görürüz. Karşımıza bu denli sık çıkan başka hiç bir imge yoktur. Tarihte başka hiç bir toplum böylesine kalabalık bir imgeler yığını, böylesine yoğun bir mesaj yağmuru görmemiştir. İnsan bu mesajları aklında tutabilir ya da unutabilir; ama gene de okumadan görmeden edemez. Bir an için de olsa bu mesajlar belleğimizi imgeleme, anımsama ya da beklentiler yoluyla uyarırlar. Reklam imgesi anlıktır (Berger, J., 1974, s. 142).

Bu imgelerin bize seslenip durmasına öylesine alışmışızdır ki üzerimizde yaptıkları etkinin tümüne pek dikkat etmeyiz. Belli bir imge ya da mesaj içimizden birinin dikkatini bugünlük çekebilir çünkü o kişi o özel şeye ilgi duymaktadır. Oysa hepimiz reklam imgelerinin tümünü bir iklim özelliği gibi doğal kabul ederiz. Örneğin bu imgelerin içinde yaşadığımız ana bağlı olmaları, buna karşılık gelecekten söz etmeleri üzerimizde, çok alıştığımız bu yüzden de dikkat etmediğimiz garip bir etki yaratır (Berger, J., 1974, s. 143).

Bakma biçimimizin gördüğümüz ve dolayısıyla yorumladığımız unsuru şekillendirmesine odaklanarak Görme Biçimleri kitabını yazan John Berger, esasında baktığımızda kendi gözlerimizden çok görmemizin istendiği şekilde başka gözlerden görmeye zorlanmamıza ilişkin örnekler sunmaktadır. Görme duyumuzun ve biçimimizin algımızı nasıl şekillendirdiği üzerine hep birlikte bi’ sohbet gerçekleştirerek, bu sefer maruz kaldığımız bir görme biçimi değil belki, ama kendi inşa ettiğimiz görme biçimleri yaratmayı hedeflemekteyiz. Rol yapma deneyimiyle bir başkası olup, bir taklit denemesinden ziyade empati yoluyla yeni gözlerden görmeyi keşfedeceğiz. John Berger’in dediği gibi reklam imgelerini bir iklim özelliği gibi doğal kabul etmenin dışına çıkıp başka bir zihinde yeniden yoruma açmayı ve görsel imgeler üzerine farklı bakış açıları edinmeyi hedeflemekteyiz.

 

Bu bağlamda atölyemiz kapsamında çevresinde dolanacağımız sorulardan bazılarını şöyle düşünebiliriz:

 

Hep birlikte ufak bi’ rol yapma oyunu oynamak ister misiniz?

Bir gün boyunca John Berger’in gözleri ve zihniyle dünyaya bakmak?

Her türlü deneyimimize -miş gibi yaparak yaklaşmak?

John Berger’in gözleriyle görüp, zihniyle yeniden üretip, kendi göz ve zihinlerimizle “şey”i yeniden üretmek?

 

*Katılımcılardan atölye tarihine kadar John Berger’in Görme Biçimleri kitabının 7. bölümünün okunması beklenmektedir.

 

Arkitera Seyahat Bursu 2020 dijital atölyelerimiz yer yaş grubu ve disiplinden katılımcıya açıktır. Sürpriz konuklarımızla birlikte başvurularınızı heyecanla bekliyoruz.

 

Başvuru için son tarih:12 Eylül

Başvuru Linki:

https://docs.google.com/forms/d/1D3Q772HABb0UK-C0H2XluZHqiIDEbcrDFUipLiNGPCA/edit