Yolculuğa Doğru

Herkese Merhaba : )

Ben Beyza Saral. Gazi üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bu sene bitirdim. 

Geberit’in sponsorluğunda düzenlenen 2021 Arkitera Seyahat Bursu, şimdiye kadar çıktığım fiziksel ve düşünsel yolculuklarımın kesiştikleri noktada bana,  olağanüstü ve heyecanlı bir serüven sundu. Bu yazıda serüvenimin nasıl oluştuğunu ve temayı nasıl ele aldığımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

2021 teması olan “Doğal Kaynakların Korunması için Teknoloji” günümüzde olduğu gibi, uzun vadede de dünya gündeminden düşmeyeceği göz önünde bulundurulduğunda, “Kaynaklarımızı şimdiye kadar neden korumadan tükettik?” ve “Korumak için üretilen çözümlerin neden sürekliliği  sağlanamadı?” sorularını sorarak başladım.

Kaynakların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmesindeki sebeplerden birinin; insan, kaynak ve teknoloji üçgenindeki ilişkisel kopukluğun ve birbirlerine uyumsuz bir biçimde varlıklarını sürdürme çabası olduğunu düşünüyorum. Zaman içerisinde değişmekte olan bu üç olgunun tüm özellikleriyle iyi tanınması, yaşam döngüsü içerisinde sürekli analiz edilmesi ve birbirlerine sağlıklı entegrasyonunun sağlanması için projemde, kaynak kullanımı için gerekli olan aracı (teknoloji yöntemlerini) nasıl kullanmamız gerektiğini maddeler halinde işlemeye çalıştım. Bu tema-çözüm ikilisini de  kaynağı olan doğayı tüketmeden var olabilen yamaç paraşütü aracının, verimli ve güvenli kullanılması için gerekli olan prensipler üzerinden anlatmaya çalıştım.

Kaynakların korunmasında şimdiye kadar üretilen çözümlerin kalıcı olması için ise gerekli olan “bilinçlenme” kavramından yola çıkıp, anlattığım maddeleri, projemin sonuç ürünü olarak çocuk kitabı ile aktarmaya çalışacağım. Çocuk kitapları, çocuğa katkılarının yanında onların eğitiminde ilk basamak olan ebeveynlerini de eğitme gücü olan bir araçtır. Süregelen kopuklukların bu yaklaşımla bağlanabileceğini ve böylece toplumsal bilincin sürekliliğinin sağlanabileceğini düşünüyorum.

“Bak” dedi düşen gölgelere “Nerede görebilirsen belki de sana yerini anlatır. Kaynağın nerededir onu hatırlatır bir daha bak. Bir daha, bir daha… Daha anlatacakları vardır,” dedi. 

Hızlıca bir defterin kenarına karaladığım “kaynağını kaybettiğim” bu yazıyı nereden aldığımı bulamıyorum ne yazık ki. Eğer biliyorsanız bunu benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Ayrıca öneri çocuk kitapları, süreç ile ilgili tavsiyeleriniz ve sorularınız için aşağıdaki linklerden bana ulaşabilirsiniz.

beyzasaral8@gmail.com 

linkedin.com/in/beyzasaral/  

Serüvenimin geri kalan bölümünü; konusunda uzman olan kişilerle yaptığım görüşmelerimin ve bu süreçte okuduğum çocuk kitaplarının, oluşturacağım kitaba görsel ve metinsel katkıları ile beraber bana olan katkılarını da sizlerle paylaşacağım. Bu süreci aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

www.seyahatbursu.com 

instagram.com/seyahatbursu

facebook.com/seyahatbursu

twitter.com/seyahatbursu 

Dilerseniz proje sunumumu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.